1000-en-1-nacht in Marrakech

In de zomer op vakantie naar Marokko. Niet de meest voor de hand liggende bestemming, maar als je vakantie in Augustus hebt en het land van 1000-en-1-nacht hoog op je lijstje hebt staan … dan boek je dat vliegticket en pak je heel eigenwijs je tas! 

Met een temperatuur die oploopt tot dik 40 graden, heb je het heet. Heel heet. Verdeel je energie, maak een béétje een planning en zorg dat je “s avonds kunt genieten van een verse muntthee met een flinke schep suiker aan het Djemna-el-Fna plein. Het is tenslotte vakantie!

Drink overdreven veel liters water: je lijf verliest ontzettend veel vocht bij deze temperaturen. Dat kun je niet trainen of uitstellen, je kunt er enkel aan toegeven. Je merkt het namelijk snel genoeg dat je lichaam een vochttekort heeft. Zelf pak ik, als ik op reis ben, standaard om de dag een glas water met een zakje ORS. Extra zouten kunnen nooit kwaad.

Met 14 vrije dagen in het vooruitzicht, een e-reader helemaal up-to-date, een Ipod vol met favoriete muziek en een backpack die klaar is voor vertrek. Dat betekent maar 1 ding: op naar Schiphol! Er is niets zo mooi dan met een kop cappuccino te kijken naar de passagiers op een vliegveld. Een plek waar mensen altijd onderweg zijn. Blij om weer thuis te zijn of juist naar huis te gaan.

Marrakech : stap de wereld binnen van 1000-en-1-nacht

Op maar drie uur vliegen van Nederland, ligt er in Marokko één van de vier koningssteden. Waan je even in het sprookje van Aladdin, vliegend op een Perzisch tapijt, wandelend door de smalle kruidenmarktjes. Koop die superleuke (echte!) Marokkaanse laarzen en vergaap je aan alle potjes, pannetjes en schaaltjes die je op iedere hoek van de straat kunt kopen. Schrik niet van de slagers die overal een kraampje lijken te hebben en er rustig een gestroopt beest laten drogen. Juist, in de volle zon.

Slaap in een Riad

Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om in deze stad lekker te slapen. Van goedkope guesthouses tot en met luxueuze hotels. Van een budget Ibis hotel tot en met het Sofitel Palais Imperial. Na een kleine speurtocht op het internet kom ik uit op een Riad : “een traditioneel huis waar vroeger de welgestelden woonden. Gelegen in de medina, het oude stadsdeel. De kamers liggen vaak aan de binnenplaats. De patio’s hebben vaak een fontein en zijn gedecoreerd met gekleurde tegeltjes. Op de begane grond is een grote salon waar gasten werden ontvangen en de kamers hebben grote ramen met originele details, zoals houten balken en de bekende schattige klapdeurtjes.” Wij sliepen in Riad BB Marrakech. Een aanrader! Regel een airport pick-up zodat je niet hoeft casino online te zoeken. Het Riad ligt hartstikke centraal en, niet overdreven, op 1 minuut lopen van het centrale Djemna-el-Fna plein. Prachtige kamers, gelegen aan een patio en voor wat luxe … neem dan een kijkje op het dak! Daar vind je namelijk een klein, maar heerlijk zwembadje. Perfect om na een dag zweten in de stad even bij te komen en af te koelen in de schaduw.

Riad

En dan … de stad. 

Breng zeker een bezoek aan de islamitische leerschool in de medina, de Medersa Ali Ben Yousef. Geef je ogen goed de kost, want het is een overvloed aan pracht en praal.Hier werd vroeger de Koran gedoceerd aan de Taliban. Het woord Taliban betekent in het Arabisch namelijk student. Slenter door de straatjes om de Medersa. Drink een kopje koffie in hetzelfde straatje en vergeet niet een souvenirtje voor jezelf te kopen! Voor je het weet ben je weer op het centrale plein dat zich rustig aan opmaakt voor de avonddrukte. Neem een taxi naar de exotische Jardin Majorelle van Yves Saint Laurent (buiten de stadsmuren). Aan het eind van de middag slenter je naar het Djemna-el-Fna, het centrale plein in het centrum van de oude binnenstad. Een handig herkenningspunt is de Koutoubia-minaret. Vergaap je aan het gezelschap van straatartiesten, de lokale bevolking die hier zit te eten en de intense geuren die je neus tegemoet komen. Laat je niet afschrikken door en neem vooral plaats bij één van de vele kraampjes: voor een paar euro kun je genieten van prima maaltijden die met veel charme voor je worden bereid. Drink na het avondeten nog een verse muntthee op het balkon van “Grand balcon du Café Glacier” en duik op tijd je bed in zodat je er de volgende dag weer tegenaan kan.

Het Bahia paleis werd gebouwd in 1880 en moest vooral groot zijn.Het paleis heeft 160 kamers en er liggen verschillende tuinen op ongeveer 8 hectare grond. Het werd gebouwd in opdracht van Si Moussa. Hij wilde absoluut voorkomen dat zijn 4 echtgenotes en zij 24 bijvrouwen elkaar vanuit de tuin konden zien. De bouw duurde zo”n 10 jaar, maar ach … dan heb je ook wat!

Dwaal niet alleen door de souks (de overdekte winkelstraten) ten Noorden van het plein Jemaa el-Fna, maar neem ook een kijkje in een straat in de zuidelijke richting. Een erg leuke is de Zitoun el-Kdim. Hier vormt zich een belangrijke doorsteek naar de oude joodse wijk (de Mellah) en de Kashbah (het deel waar koning Mohammed zijn optrekjes heeft). In deze straat vind je niet alleen souvenirs, maar ook de plekjes van de locals die in de derb’s rondom wonen. Hun vaste kruidenier, kippenhandelaar en kledingmaker zitten hier vast ‘om de hoek’.  Hier zie je het dagelijkse leven in de Marokaanse medina!

 

Avonduren

Culinair Marokko
Een bezoekje aan Marrakech is niet alleen bijzonder door het bijzondere Alladin-gevoel: vergeet vooral de innerlijke mens niet! Bestel een overheerlijke Chicken Tajine bij één van de vele restaurantjes of ga voor een kraampje op het Djemna el-Fna plein. De zon gaat onder, het eten is heerlijk en om je heen begint het avondleven. ’s Avonds is het plein één grote gaarkeuken, die wordt bezocht door mensen uit de hele wereld. Mocht je wat meer tijd hebben? Volg dan zeker een kookcursus!

Om te kopen
Vergeet jezelf niet te verwennen! Koop dat mooie armbandje, die prachtige leren tas, het kookboek met de beste recepten, de viskruiden op de markt of dat typische Berber-vest. Ik heb in ieder geval mijn best voor jullie gedaan. De mooiste spulletjes, met veel plezier en de beste zorg uitgezocht.

Neem een kijkje in mijn Winkel. Zie je iets leuks? Klik dan op “bestel” & je hoort snel van me!

Shokran. (Dankjewel)

Kus San 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *