Mañana mañana in Cuba

Afgelopen woensdag viel er een verjaardagskaart in de bus. Keileuk, een kaart uit Cuba die je een week vóór je verjaardag al ontvangt! In je achterhoofd denk je nog: “Hoe kan het dat die kaart er nu al is”. Toen ik de kaart omdraaide, dacht degene die de kaart had verstuurd volgens mij hetzelfde. Met blauwe pen stond er geschreven: “Feliz cumpleaños! Misschien een beetje laat, maar de postbode in Cuba was erg traag :-). Beso, Tessa”. Snel stuurde ik een Whatsapp met de boodschap dat de kaart gewoon al een week te VROEG op mijn mat lag. Waarop Tes hard begon te lachen en vertelde dat zij de kaart inderdaad ruim op tijd had verstuurd. In Juli 2013. Vorig jaar dus.

Post!

Mañana, mañana
Vijf jaar geleden stapte ik zelf op het vliegtuig naar José Marti International Airport. Met bibberende knieën, een trillende stem en de tranen die over mijn wangen stroomden, ging ik door de douane. Een paar maanden naar Midden-Amerika met een rugzak. Ja, dat klinkt leuk vanaf de bank hier in Brabant, maar wat vond ik het spannend. Het moment dat we de Cubaanse grond raakten, was het goed. Mañana, mañana. Niks moet, geen gehaast en vooral: genieten.

HavanaHavana Vieja
Wandelen door het oude gedeelte van Havana. Je kijkt je ogen uit terwijl je dwaalt door de nauwe straatjes. Vreemde combinaties van felgekleurde herenhuizen en vervallen gebouwen. Door de vele pleinen, kathedralen, parkjes en musea raak je nooit uitgekeken. Om je heen zie je de klassieke oldtimers, paard en wagens, oude gebouwen en op de achtergrond hoor je de klanken van salsamuziek.

In de avonduren wandel je langs de Malecon, de boulevard van Havana. Bij ruig weer slaan de metershoge golven over de balustrade. Verder weg van Havana Vieja loopt de boulevard langs de moderne wijk Vedado. Passeer het Monument voor de slachtoffers van de Maine, het imposante Hotel Nacional en eindig bij het Tribuna Anti-Imperialista. Gelegen in de voortuin van het Amerikaans gezantschap, waar met regelmaat massamanifestaties plaatsvinden.

Casa Particular
Soms waren we veroordeeld tot een hotel, maar mijn voorkeur gaat, zonder twijfel, uit naar een verblijf in een “Casa Particular”. Een kleinschalig verblijf, met persoonlijke service. Het doet een beetje denken aan een Bed&Breakfast. Een privé onderneming, gerund door een Cubaanse familie. “s Ochtends zit je gezellig aan het ontbijt en klets je, in het Spaans, over je plannen voor die dag. Je verjaardag vieren, kan ik uit ervaring zeggen, is ook een hele beleving. Ze halen alles uit de kast om jou zo welkom mogelijk te laten voelen. Gastvrij, gezellig en vol temperament.

Politiek
Als je in één adem Cubaanse sigaren en rum wilt noemen, mag je de Cubaanse Revolucion zeker niet vergeten of overslaan. De revolutie is jaren geleden, maar door het gehele land zie je de gevolgen terug. Zo is Che Guevara uitgegroeid tot een wereldberoemd icoon, net als Fidel Castro. Het land is sterk geïsoleerd door de revolutie. Cubanen kunnen en mogen het land nauwelijks uit (of zelfs helemaal niet) en door een zeer streng handelsembargo van de Verenigde Staten is het importeren en exporteren van goederen niet mogelijk. Cuba is echter aan het veranderen. Steeds meer mensen weten het (ei)land te vinden en de regering ziet in dat het toerisme een bron van inkomsten is. De personal shopper van Oost West Thuis Best komt met enige regelmaat in Cuba en vertelde al dat het land erg aan het veranderen is. Natuurlijk zijn we toerist, maar probeer toch op zoek te gaan naar het authentieke Cuba!

 

TrinidadDansen bij een Casa de la Musica
Tijdens ons verblijf in het Unesco-dorpje Trinidad, stond niet alleen het bezoek aan het Museo Romantico op de planning. In de avonduren werd er als vanzelfsprekend gedanst alsof ons leven er vanaf hing in het “Casa de la Musica”. Loop de trappen van het Plaza Mayor op, richting de Casa de la Musica. De kans is groot dat je hier eigenlijk nooit aankomt. Op de trappen zitten locals vaak gezellig te kletsen met een canchanchara, lokale drank, in hun hand. Bandjes komen er bij staan, beginnen spontaan te spelen en iedereen begint “gewoon” te dansen. De Cubanen hebben de muziek en het dansen in hun bloed. Dat zie en voel je.

Tabaksheuvels in Pinar 
Cuba staat bijna synoniem voor tabak. De beste tabaksplanten groeien tussen de vreemd gevormde heuvels van de provincie Pinar del Rio, met als middelpunt het dorpje Viñales. Zie de vrolijk gekleurde plattelandshuisjes tussen de groene tabaksvelden, een verdwaald biggetje dat de weg oversteekt, en de ossenkaren die op het land de aarde omploegen. Onder de schuine daken die je in het landschap ziet, worden de tabaksbladen gedroogd. In de oogsttijd hangen de schuren bomvol casino online en komt er een ambtenaar langs om de hoeveelheid tabak te bepalen. De opbrengst is natuurlijk voor de staat, vergeet dat niet. Op alle onzichtbare plekken ligt nog tabak verstopt. De boeren proberen hun stiekeme oogst aan de passerende toeristen te verkopen. Op deze manier kunnen ze toch wat extra inkomen vergaren.

Pinar        Pinar del Rio

Geur van koffie
Sta jij “s ochtends op en snak je naar een bak koffie? Ga dan zeker naar de koffieplaatjes Soroa en Las Terrazas in de provincie Pinar. Ze liggen in de Sierra del Rosario heuvels waar oude koffieplantages, ruïnes van slavenbarakken, droogplaatsen van koffie en de geur van het verleden die hier nog hangt, je stil maken.Dankzij het milde klimaat en de regelmatige regenval, staat dit gebied bekend als de “regenboog van Cuba”. Het is hier hartstikke groen en er groeien veel varens, orchideeën en begonia”s.

Zon, zee, strand
Zoals ik al zei aan het begin: we weten Cuba steeds meer te vinden. Mensen stappen steeds sneller in een vliegtuig en zijn niet meer zo “bang” voor de situatie die ze in een onbekend land aantreffen. Dit merk je aan alles in badplaats Varadero. Via de hoofdstraat, met een paar souvenirwinkels en restaurants, rijd je naar het einde van het schiereiland. Hier vind je alle moderne all-inclusive resorts. Zwembaden, jaccuzi”s, privéstranden, hier lijkt alles weer te kunnen nadat je een paar weken “in vroeger tijden” hebt geleefd. En bovendien: alles is hier afgestemd op de toerist. Perfect om een paar dagen te relaxen, maar het valt in het niet bij de sfeer van de dorpjes, musea, Casas de la Musica en Casas Particulares in de rest van Cuba.

Genoten, met een hoofdletter G. Veel rum, sigaren, muziek en musea in een paar weken tijd. Het wandelen door het gezellige Havana, de met-handen-en-voeten gesprekken met de Cubanen, de musea over de Revolucion en de beroemde Ché Guevara, de dagelijkse verwarring tussen de CUP en CUC, het zwemmen in de natuurlijke baden bij Baños de San Juan, het dansen in het Casa de la Musica, het zonnen in Varadero, de taxiritjes in de hoofdstad, in een volgepropte bus vastgeklemd staan tussen 100 Cubanen en Pitbull in de discotheek met zijn “Calle Ocho”.

Baños

Taxi

Onze personal shopper heeft weer goed haar best gedaan in Cuba. In de winkel vind je dan ook weer “van alles” wat. Geen touw aan vast te knopen, maar mooie spullen die een mooie plek verdienen. Ook de spulletjes die Anne&ik in het altijd mooie Limburg scoorden, vind je terug in de winkel. Pak een kopje thee, zet die bril op je neus, muziekje aan op de achtergrond en kijk rustig rond in de shop.

Winkel ze!

Beso, San

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *